HTML

Hajrá Sport Club

A HSC Csíkszereda jégkorongcsapatának szurkolói fóruma. Meccsbeszámolók, hírek és minden, ami kék-fehér.

Friss topikok

  • fazi73: @legea nr.216/2011 art.3: Ne haragudj haver de olyan szoveget kellene irni amit elobe es szemtol s... (2013.06.30. 07:28) Hruby jön! Novák megy?!
  • Kopitar King: @friczy: Csergő Zsolt áll a csíki belviszályok mögött, az egykor szebb napokat megélt bukaresti v... (2013.06.26. 07:17) Gyúrunk, vazze?!?
  • fazi73: @ando500: Nem tom hogy kinek az irasaval van bajod ha konkretan kifejtened le reagalhatna a “bunos... (2013.06.19. 21:21) Hírek
  • gionatan: bizony attol fugg hogy mikor es milyen jatekosokat igazolunkle.Belekell huzni!!!!!!!!!!!! (2013.06.13. 15:38) Kontinentális Kupa
  • Jégkorong: @HSC: „Nincs egyenisege” – érdekes egy személyiség…:) „nagykepuskodik a jatekosokkal” – nem csak ... (2013.06.11. 12:39) Hruby újra itthon!

Linkblog

HTML

Megértették, hogy önfejlesztésre szükség van

2010.05.27. 20:48 SC4ever

Interjú Búzás Csaba karate és kendo-mesterrel, aki csapatunk nyári felkészülésének első fázisát irányította. 18 évet jégkorongozott, 28 éve foglalkozik a kendo és karatéval.

A mester elmondta, hogy polgármesteri felkérésre vállalta el a munkát, mert szerették volna, ha egy másfajta szemlélet és edzésmód is megjelenne a felkészülésben. A felkészítésben a svéd hokiiskolából is inspirálódott. A jövőről azt nyilatkozta, hogy szeretné folytatni a munkát, de ehhez előbb meg kell egyezzenek a vezetőséggel. Ha sikerül megegyezni heti egy-két alkalommal vezetne edzéseket.

Az elmúlt hónapról azt nyilatkozta, hogy a cél egy alap lefektetése volt.(Amikor elvállalta a munkát, úgy érezte, hogy felelősséggel tartozik a csíkszeredai közönséggel szemben). A negatív beállítottságon való változtatás is egy főcél volt, csakúgy  mint a nem megfelelő sportolói magatartás kiküszöbölése.

Egyik fő eszme: minden fajta agressziót kizárni. Terítéken volt a verekedés dinamikájának kifejlesztése, stresszhelyzetek kezelése, légzési gyakorlatok. Megtanulták a hasi légzést összhangban a ritmussal, emellett agykontroll gyakorlatokat is végeztek, mert nem elég csak a test edzése, mentálisan is erősödni kell. Elmondta, hogy a rosszul berögződött reflexek kijavításával is foglalkoztak.

A gyakorlatokat heti többszörös rendszerességgel végezték. Néhány gyakorlat:

-esésiskola –az ember fél esni, a mester úgy érzi, hogy a fiúk megtanultak esni mindenféleképpen, szinte már bement a tudatallattikba ez a tudomány

-lazaság- szellemi, fizikai

-periférikus látásgyakorlatok- a szem az összes infót lereagálja amit befog, cél volt a legjobb helyzetfelismerés

-bodicsek- a fiúk soha nem tanultak eddig bodicsekkelni, megtanulták, hogy milyen fajta bodicsekkek léteznek

-csapatmunka- tisztelettel, szeretettel jobb eredményeket lehet elérni, mint civakodással

-szélsőséges helyzetben a verekedés elkerülése, ütések kivédése, vagy ha mégis sor kerül verekedésre, ez esetben a visszatámadás művészetét is gyakorolták, kezdeményezésről viszont szó sem lehet

-ha a csapat vesztésre áll, akkor nem civakodással kell megoldani a dolgokat, hanem közösen, nyugodtan felkészülni a következő harmadra

Különböző páros gyakorlatokat is végeztek a felkészülés során: például, hogy szorult helyzetben mit alkalmazzanak. Minden edzés nagyon kemény állómunkát igényelt.

A hónap utáni felmérések azt mutatják, hogy megerősödtek a játékosok. Százalékkal mérik fel, hogy ki mennyit nyújt, az edzéseken is 80-95% között kell legyen ez a ráta. Ez az első négy nap után 50-60%-os volt, a második és harmadik héten már elérték a 80-85%-t. Az edzésprogram végére 40%-nak 95%-ra emelkedett a teljesítménye, de mindenkinek 80% fölötti volt.

Az idősebbek megértették, hogy ezen gyakorlatok alkalmazásával sokáig jól tudnak teljesíteni.

Az edzések a Sport Iskolánál a judo teremben, súlyteremben és a foci stadionban zajlottak, másfél órától két óráig tartottak, ez idő alatt kemény fizikai munka folyt. Megértették, hogy szükség van az önfejlesztésre.

 

1 komment

süti beállítások módosítása