HTML

Hajrá Sport Club

A HSC Csíkszereda jégkorongcsapatának szurkolói fóruma. Meccsbeszámolók, hírek és minden, ami kék-fehér.

Friss topikok

  • fazi73: @legea nr.216/2011 art.3: Ne haragudj haver de olyan szoveget kellene irni amit elobe es szemtol s... (2013.06.30. 07:28) Hruby jön! Novák megy?!
  • Kopitar King: @friczy: Csergő Zsolt áll a csíki belviszályok mögött, az egykor szebb napokat megélt bukaresti v... (2013.06.26. 07:17) Gyúrunk, vazze?!?
  • fazi73: @ando500: Nem tom hogy kinek az irasaval van bajod ha konkretan kifejtened le reagalhatna a “bunos... (2013.06.19. 21:21) Hírek
  • gionatan: bizony attol fugg hogy mikor es milyen jatekosokat igazolunkle.Belekell huzni!!!!!!!!!!!! (2013.06.13. 15:38) Kontinentális Kupa
  • Jégkorong: @HSC: „Nincs egyenisege” – érdekes egy személyiség…:) „nagykepuskodik a jatekosokkal” – nem csak ... (2013.06.11. 12:39) Hruby újra itthon!

Linkblog

HTML

"A hoki a finneknél nemzeti sport, és akként is kezelik" - Antal István beszámolója Vierumäkiból

2011.02.09. 11:56 poraszabolcs

Az élet a finneknél nem egyszerű, hisz más a kultúra, mások a szokások. Bár jól ismert hazánkban a magyar és finn nyelv közti oly sokat emlegetett rokonság, itt sajnos keveset lehet érezni belőle. Ha az ember nem figyel oda és csak a „háttérzajt” hallja, míg emberek beszélgetnek vagy tévéműsor megy, akkor valóban otthon érzi magát, azonban minden rokonság megáll a nyelvnél. Kultúrájuk, szociális viselkedésük, még fizikai kinézetük is nagyon különbözik a magyarokétól.

Hogyha az iskolát egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy fantasztikus. A jégkorong nagyra becsült sport itten, és ennek megfelelően is kezelik. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség égisze alatt működik az intézmény, rengeteg segítséget, támogatást nyújtanak mindenben, legyen szó továbbképzésekről vagy szakmai programokról.

A tanítás nagyban különbözik az általunk megszokott hagyományos tanítási módszerektől, az oktatást mondhatni tudományos szintre emelték, mindent a lehető legprofibb hozzáállással próbálnak elvégezni. Mindezt nem csak tanárként, hanem barátként, kollégaként teszik. A tantárgyak nagyon érdekesek és változatosak, rengeteget lehet tanulni a sportról, az anatómiáról, a sportpszichológiáról és természetesen a jégkorongról. Egyik legérdekesebb program a minden pénteken sorra kerülő workshopokban végzett kutatómunka a Nemzetközi Jégkorong Szövetség részére. Tanáraim között nem kötelezően rendelkezik mindenki jégkorongos múlttal, hisz itt mindenki azt tanít, amit a legjobban tud. A technikai és taktikai dolgokat finn öreg rókák” tanítják, kik az életüket a jégkorongnak szentelték és a legmagasabb szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ilyen a finn válogatott volt sikeredzője, Erkka Westerlund, de nem szabad megfeledkeznem a programvezető Kari Savolainenről sem, aki ugyancsak a finn jégkorongsport kiemelkedő személyisége. Ellenben egy tanárom az NFL, azaz az amerikai profi futball ligában volt játékos, majd edző, tőle az edzői fortélyokat és a különféle motivációs technikákat próbáljuk ellesni. Ő Anthony de Carvalho, előadásai nagy népszerűségnek örvendenek a hallgatók körében.

Ami a jégkorongot illeti, a korcsolyázási technikákból kiindulva a korongvezetéssel és lövési technikákkal folytatva mindent a legtudományosabb szinten tanítanak. Rengeteg bemutatót nézünk meg videóról és természetesen minket is videón elemeznek és megmutatják, mit nem csinálunk jól és melyek azok a területek, ahol javulnunk kell. Hát elárulhatom, hogy javítanivaló van bőven. Első évem nagy részét viszont az osztályteremben töltöm az elméleti oktatással, a gyakorlat majd a másodévben lesz intenzívebb.

Az osztályomban nem én vagyok az egyetlen külföldi, egy amerikai és egy kanadai társam is van, a felsőbb évfolyamokon viszont több a külföldi hallgató a világ minden tájáról.  Azt ugyan tudtam, hogy az iskola széleskörű elismertségnek örvend a nemzetközi porondon, az eddig itt tapasztaltak után már értem is, hogy miért van ez így.

8 komment

süti beállítások módosítása